Hoppa till innehåll
Skansen Lejonet men Götiskt märke

Victorialogen i Skara

Victorialogen invigdes under stor högtidlig ceremoni den 20 maj 2000 i Skara Domkyrka.
Victorialogen genomför gradgivningar i Götiska Förbundets tre första kvinnliga grader; Götagraden, Sveagraden och Birgittagraden.
Victorialogen är det första kvinnliga gillet inom Götiska Förbundet. Utöver ritualbundna logesammanträden anordnar vi medlemsaktiviteter med spännande inslag såsom studiebesök och föreläsningar.
Victorialogen arbetar för att värna och vårda svensk kultur, natur och historia samt stödjer laglydnad och medmänsklighet.

STYRELSEN

Ämbete 
Ordförande 
vice Ordförande 
vice Talman
vice Ombudsman
Sekreterare
Skattmästare
Ceremonimästare

 

Namn
Anne-Marie Basebo-Gustafsson
Ingegerd Alsterhäll
Margareta Jerrestrand
Berit Nordlander
Irmelin Kjellèn
Helena Fransson
Ingegerd Alsterhäll

 

 

Kontakta oss

victorialogen[at]gotiskaforbundet.se

Om du är intresserad av att veta mer om oss eller att bli medlem i vårt Gille, kontakta oss via formuläret nedan

Nyheter

Utflykt till Mariestad 20 maj 2023

Den 20 maj 2023 var det 23 år sedan Victorialogen bildades och medlemmarna i Mariestad bjöd in övriga medlemmar i logen med respektive och vänner till ett besök i Mariestad. Vi blev 18 personer som träffades vid Residenset på Marieholm där Gillessyster Marie Hartung gav en bakgrund till varför Mariestad bildades. 1577 blev Hertig Karl, en av Gustav Vasas söner, hertig över Valle och Vadsbo härad. Han byggde en kungsgård på ön Tunaholm i ån Tidan. 1583 bytte han namn på ön till Marieholm efter sin första hustru, Maria av Pfalz. Samma år grundade han handelsstaden Mariestad en liten bit därifrån. På 1600-talet blev Marieholm residens för landshövdingar och det har under 400 år fungerat som både kungsgård och landshövdingeresidens, fram till 1997 då Skaraborgs län uppgick i Västra Götalands län. 

Efter en lunch gick vi en promenad till den gamla delen av Mariestad. På Gamla torget stannade vi till vid bronsstatyn ”Bruksarbetaren” av Wanja ”Nones” Håkansson. Den föreställer en arbetare som cyklar till bruket med sin unicabox på pakethållaren. Gillessystrarna Agneta Ericsson och Iris Jakonen berättade om unicaboxen som tillverkades i Mariestad. De berättade också om stadsbranden 1693 och hur den ändrade Mariestads bebyggelse. Gillessyster Inger Pålsson berättade om Mary Kihlbom, en kvinna som hade stor betydelse för att Mariestads äldsta stadskärna finns kvar. Hon agerade kraftfullt inför hotet om sanering av Gamla Stan i Mariestad och skrev flera omfattande stadsskildringar och höll föredrag. Bebyggelsen i Gamla Stan har kvar stadsplanen från 1500- och 1600-talen och räknas som en av landets bäst bevarade stadskärnor med äldre träbyggnader. Under vandringen genom Gamla Stan stannade vi till och tittade på särskilt intressanta byggnader.

Utflykten avslutades med visning av den ståtliga sengotiska Domkyrkan som började byggas av Mattias Marci på uppdrag av Hertig Karl år 1593. Gillessyster Ingegerd Alsterhäll guidade oss i kyrkan och i Domkyrkans historia, som är en berättelse om förändring och förnyelse. Till skillnad från övriga Sverige, som vid denna tid var katolskt under Johan III, infördes Lutheranismen i den Superintendentur som kyrkan kom att tillhöra. Mariestads Domkyrka har fortfarande värdigheten av Domkyrka trots att det inte finns någon biskop eller domprost i staden. I Domkyrkan berättade också Gillessyster Inger Pålsson om Emanuella Carlbeck som har haft stor betydelse för hur samhället såg på undervisning för barn med intellektuell
funktionsnedsättning. Hon var pionjär på området och lade stor vikt vid att pedagogiken skulle ingå i allt som barnen gjorde och hon såg att det inte fanns hinder för deras utveckling. Hon förvärvade 1875 egendomen Johannesberg i Mariestad och byggde där upp en anstalt som ändå skulle vara ett hem. Den blev så småningom ett litet samhälle i sig med bostäder, skolor, arbetslokaler och kyrka. Hennes omsorgsidé fick efterföljare på andra platser i landet men
Johannesberg expanderade till den största anstalten i Sverige. Nu har det inte funnits någon sådan verksamhet på Johannesbergsområdet sedan början av 1990-talet.

Victorialogens våraktiviteter 2022

Under våren 2022 har Victorialogen haft tre gradgivningar. 
Den första gradgivningen hölls i Götagraden den 26 mars då vi mottog en ny Victoriasyster.
Lördagen den 9 april gjordes ett försök med två gradgivningar samma dag med Birgittagrad på förmiddagen och Sveagrad på eftermiddagen med en gemensam måltid däremellan.
I Birgittagraden hade vi två recipiender och i Sveagraden var det tre Gillessystrar som fick sin nya grad. En utvärdering gav oss beskedet att vi ska göra en liknande gradgivningsdag under våren 2023.
Vårens utflykt ägde rum lördagen den 21.maj då vi gjorde två studiebesök på Varaslätten. Vi var åtta Gillessystrar och en Broder som samlades och åkte i privatbilar till företaget Lammat, Gårdsbutiken på Backagården i Bitterna. Där fick vi information om och en visning av deras verksamhet.

Under snart 20 år har man byggt upp och utvecklat verksamheten och har nu 150 tackor. I år har det fötts 150 lamm och vi fick träffa en tre veckor gammal bagge som är mycket speciell. Han kommer när han kallas in för att få mat med flaska men för övrigt finns han med i flocken. Han är helt svart med en liten ljus skiftning uppe på hjässan. Vi fick veta att alla lammen föds svarta och sedan uppträder färgskiftningar i olika grad hos olika individer. 
I försäljningsboden kunde vi handla lamm/får-produkter och även produkter från växtriket såsom äppeldricka och sylt av olika slag.
På gården finns även cirka 100 höns. Äggen säljs i boden och man kan få adoptera en höna, ge henne ett namn, och sedan få hämta ett visst antal ägg från ”sin” höna. Dessa frigående höns har en stor yta att röra sig på både ute och inne.
Därefter åkte vi och hälsade på Kristina Gustafsson i utkanten av Vedum. Kristina har gjort iordning en del av sin lada till vävkammare och utställningslokal. Hon väver trasmattor som hon hittills har sålt till förmån för Operation Smile. Hon har sålt mattor för sammanlagt 130 000 kronor och har skänkt hela summan.

Under våren har Kristina bytt gåvomottagare till  Love and Hope en organisation som hjälper kvinnor ur prostitution. Hittills under våren har hon skänkt 8 000 kronor. Vi tackade Kristina med en blomma.
Den gemensamma kaffestunden avnjöts hos Anne-Marie Basebo-Gustafsson i hennes föräldrahem i Saleby. Anne-Marie berättade för oss om gårdens historia. Gården var ursprungligen en Kronojord sedan lång tid tillbaka och 1956 fick Anne-Maries föräldrar köpa gården. Anne-Marie har kartlagt gårdens historia sedan 1600-talet och berättade för oss om sitt arbete med detta.