Hoppa till innehåll

Eric Lemming – en världsberömd idrottsman och götisk broder

Av Jan-Inge Friberg

Sommaren 2012 äger åter världens största idrottsevenemang rum, de olympiska spelen. Denna gång hålls spelen i London.

I alla media kommer denna händelse att uppmärksammas. Historiska återblickar kommer att göras, inte minst här hemma i Sverige, med tanke på att det är 100 år sedan de olympiska spelen i Stockholm gick av stapeln.

Vid alla återblickar i samband med olympiska spel brukar vi erinras om många av de framstående idrottsmän som Sverige har haft genom tiderna. Götiska Minnen är först på plan i denna historiska kavalkad genom att presentera Eric Lemming, en av vårt lands främsta friidrottare genom tiderna och dessutom medlem av Götiska Förbundet.

Eric Lemming föddes i Göteborg 1880. Hans far var musiksergeanten, sedermera musikdirektören Oscar Lemming, som också var hans fadder i Förbundet. Han tog studentexamen vid Göteborgs högre realläroverk 1902, studerade därefter vid handelsinstitutet och anställdes i Göteborgs polisverk 1904. Där var han kvar till 1910, då han anställdes i AB Göteborgssystemet, en föregångare till AB Vin- och spritcentralen. Eric arbetade som kamrer fram till 1923 då han blev direktör i bolaget och kvarstod som sådan fram till sin hastiga död 1930. Eric inträdde i Förbundet 1903 och erhöll III gr 1906.

Eric var en av Sveriges absolut främsta och mest legendariska idrottsmän under det tidiga 1900-talet, och är utan tvekan en av Sveriges mest framstående friidrottare genom tiderna, kanske den främste, om våra senare och nuvarande stjärnor ursäktar.

Eric började att idrotta redan som 11-åring. Han hade naturligtvis en stor talang och prövade på flera olika grenar inom friidrotten. Redan som 17-åring deltog han i sin första internationella tävling, där han blev tvåa i spjut. 1899 vann han SM i stavhopp och spjut.

Vid OS i Paris 1900 fanns ännu inte spjutkastning med på programmet. Han fick nöja sig med att bli fyra i stavhopp. Vid OS i Saint Louis i USA 1904 deltog inga svenska idrottare.

Vid OS i Aten 1906 (10års-jubileum av de första moderna olympiska spelen) fanns spjutkastning med som gren för första gången. Regler och kaststilar var inte utvecklade. Arrangörerna hade gjort en markering vid 40 meter, längre skulle ingen kunna kasta trodde de och där stod också funktionärerna placerade. I sitt första kast vräkte Eric Lemming iväg spjutet, det susade genom luften, åskådarna häpnade och panik uppstod bland funktionärerna, som flydde, och den grekiske kungen tog skydd i sin loge. Kastet mätte 53,43 och han vann guld med sitt första kast, drygt 8 meter före närmaste medtävlare. Eric Lemming blev ett världsnamn och han bidrog sannolikt till grenens popularitet. Han fick även brons i kulstötning och femkamp, blev fyra i diskus fri stil och stenstötning, samt var ankare i det svenska dragkampslandslaget, som fick bronsmedalj.

Vid OS 1908 i London var ännu inte regler och kaststilar tillräckligt reglerade, så man tävlade i två grenar i spjut, dels i svensk stil med fattning om spjutets mitt, dels i fri stil. Han vann två guld i spjut överlägset, dels i fri stil med 54,44, dels i fattning om spjutets mitt med 54,83.

Vid OS i Stockholm 1912 var Eric Lemming storfavorit. Med sitt sista kast vann han guld med ett kast på 60,64 och han blev också den förste att kasta över 60 meter.

I början tävlade man i spjut på flera olika sätt, både i fri stil och med fattning på spjutets mitt, men även i kast med båda armarna och man lade samman resultaten.

Eric Lemming förbättrade 8 gånger sitt första inofficiella världsrekord i spjut på 49,32 och var inofficiell världsrekordinnehavare i spjut från 1899-1913 med undantag av två kortare perioder. 1913 blev han innehavare av det första officiella världsrekordet med 62,32, ett rekord som stod sig till 1919. Han innehade alltså världsrekordet i spjut i nästan 20 års tid

Han deltog i sitt sista SM 1917 och tävlade ända upp till 45 års ålder år 1925, då ofta under pseudonymen Erik Otto, men de flesta visste vem som dolde sig bakom det namnet.

Eric Lemming erövrade sammanlagt 4 guldmedaljer i OS. Han vann 25 individuella SM-guld och satte 28 svenska rekord i spjut, diskus, kula och slägga.

Vad gjorde då Eric Lemming till en så framstående idrottsman? Självklart ägde han de fysiska förutsättningarna som idrottsman, han var över 1,90 lång, men han var också ständigt sysselsatt med att förbättra teknik, metoder och träning och blev på det sättet en förebild för andra idrottsmän. En annan bidragande orsak till hans stora popularitet var hans hjälpsamhet och stöd till andra idrottsmän och även konkurrenter. Till detta kom att han var en god pianist och sällskapsmänniska. Han blev en mycket populär person, både på och utanför arenorna, både inom och utom Sverige.

Eric Lemmings yngre broder Oscar var också en god friidrottare på nationell nivå och han vann SM på 110 m häck 1903 och 1904 samt satte svenskt rekord på korta häcken 1904.

Vi kan idag med fog påstå att Eric Lemming var en världsberömd idrottsman och han var göt.