Löpsedlar:
banner_bokarestaurang.png

Vilka lokaler för festliga tillfällen!!!

Har Du anledning att ordna festligheter för mindre eller större sällskap. Missa inte att först kolla upp med Götiska Förbundets källarmästare som verkar i Restaurang Skansen Lejonet. Det kan resultera i en minnesvärd upplevelse i lokaler som Karl XI invigde 1687 under stormaktstiden


 

 

Världens näst äldsta nationsflagga!

 

I Skansen Lejonet i nedre våningen exempel på svenska flaggor, både äldre och nytillverkade, som visar den svenska flaggan genom tiderna. Några är försedda med märket för personalunionen mellan Sverige och Norge. Här finns också olika tretungade flaggor och den flagga som flög på Ostindiefararen Götheborg under resan till Kina.

 

 

 

 

Ursprunget till Sveriges flagga 

 

Ursprunget till Sveriges flagga är inte helt belagt. Enligt en uppfattning skall den svenska flaggan ha tillkommit genom inspiration från den rödvita danska korsflaggan, som enligt legenden sänktes över en dansk korsfararhär under en strid mot hedniska ester i närheten av nuvarande Tallinn.

 

Enligt en annan uppfattning skall vår flagga ha tillkommit genom förenkling av det medeltida riksbanéret – den konungaflagga – som i första och fjärde fälten visade Svea rikes tre kronor och i andra och tredje fälten Göta rikes lejon. Dessa vapen återfinns än idag i Sveriges riksvapen. Båda vapnen har blå botten och för tydlighetens skull skall ett gult kors ha lagts mellan de fyra fälten.

 

Den äldsta bevarade svenska flaggan finns idag på ett museum i Holland och förlorades i ett sjöslag i Öresund 1658. Och den äldsta danska flaggan finns i Sverige. 


© Copyright Götiska Förbundet


 | Webbkarta | Logga in |